English version of this page

VIT - Veiledning og informasjonstilgang i NAV

VIT står for Veiledning og informasjonstilgang - Konsekvenser av nye digitale løsninger for forvaltning og bruk av arbeidsrettede tiltak.

Mål for prosjektet

Prosjektet har som mål å undersøke hvordan digital tilgang til informasjon om arbeidsrettede tiltak fra NAV, kan ha betydning for tildeling, bruk og effekter av tiltakene. VIT skal følge prosessen med å utvikle og implementere "Mulighetsrommet", en plattform som skal gi veiledere i NAV og brukere mer oversiktlig informasjon om arbeidsmarkedstiltak. 

Studien vil også gi kunnskap om hvordan endringer i digitale løsninger i førstelinjen har konsekvenser for veiledningsarbeidet mer generelt. I tillegg har prosjektet som mål å belyse hvordan smidig utvikling av nye løsninger fungerer og oppleves på lokalnivå hos NAV-kontorene. 

Om prosjektet

Prosjektet er finansiert av NAV FoU og har sitt utspring i Høgskolen i Innlandets strategiske samarbeidsavtale med NAV.

Prosjektet tar utgangspunkt i pågående endringer i hvordan NAV gjør informasjon om arbeidsrettede tiltak tilgjengelig for brukere og veiledere. I løpet av 2023 skal NAV-kontorene i hele landet ta i bruk plattformen "Mulighetsrommet", som skal gi veiledere og brukere enklere og mer oversiktlig informasjon. I det nye systemet skal NAV-veiledere blant annet få oversikt over arbeidsmarkedstiltak basert på geografisk tilhørighet, brukerens innsatsbehov, tilgjengelighetsstatus og tiltakshistorikken fra de siste fem år. Mulighetsrommet skal også gi brukere bedre tilgang til informasjon om aktuelle tiltak. Endringene forventes å ha stor betydning for veiledningen generelt og forvaltningen av arbeidsrettede tiltak på lokalnivå spesielt. 

Nyheter fra VIT-prosjektet

 

Hva VIT skal gjøre

  • Kartlegging av Mulighetsrommet gjennom dokumentstudier og intervjuer med sentrale aktører i direktoratet, NAV Innlandet og NAV Ringsaker, som har vært pilotkontor for plattformen (2023-2024)
  • Litteraturstudie av relevant forskningslitteratur (2023-2024)
  • Studere erfaringer med utvikling og bruk av Mulighetsrommet ved casekontorene NAV Sel, NAV Solør, og NAV Gjøvik (2024-2025)
  • Undersøke opplevelse og erfaringer med Mulighetsrommet basert på en spørreundersøkelse som sendes til veiledere i Innlandet, Øst-Viken, Vest-Viken, Trøndelag og Nordland (2024-2025)
  • Undersøke eventuelle effekter av løsningen basert på analyse av registerdata (2024-2025)

Hva VIT skal levere 

Dette er referansegruppen i VIT 

Dette sier prosjektleder Maria Røhnebær om VIT:

Dette er viktig forskning fordi det griper direkte inn NAVs pågående arbeid med digitalisering av tjenestene, og gir oss mulighet til å forske med NAV og gi innspill underveis i prosessene.  Samtidig vil prosjektet bidra med viktig kunnskap om hvordan nye digitale løsninger åpner for større grad av «samskaping» med brukerne og hvilke konsekvenser dette vil ha.

 

oransje legokloss med masse hvit rundt

Illustrasjonsbilde: Unsplash

Prosjektleder og kontaktperson